Chevrolet Equinox EV

Chevrolet Equinox EV – koncept dostupného elektrického crossoveru

Americká spoločnosť Chevrolet predstavila nový dostupný elektromobil Equinox EV. Kompaktný elektrický crossover s očakávanou štartovacou cenou okolo 30 tisíc dolárov znamená, že aj po prechode na elektrickú trakciu model zostane v pôvodnom cenovom segmente. Základný benzínový Equinox stojí dnes od 26 000 dolárov a určite nečelí hrozbe predčasného odstúpenia – po prvé, crossover sa v USA dobre predáva a po druhé, elektrický Equinox EV sa objaví u predajcov až na jeseň roku 2023.

Technické charakteristiky modelu Chevrolet Equinox EV budú známe až neskôr, hoci General Motors už o niečom povedal – crossover bude zdieľať modulárnu platformu Ultium s pickupom Silverado EV a bude mať dojazd 400 – 480 kilometrov. Ohlásené boli minimálne dve verzie: základná a športová RS.

Equinox EV si zachoval tradičný dizajn a mierne konzervatívny interiér s tradičnými vetracími otvormi a ovládačmi  regulácie teploty. Pred cestujúcimi na predných sedadlách budú dve obrovské obrazovky, pričom prístrojová doska sa bude prekrývať s dotykovým displejom multimediálneho systému. Plávajúca stredová konzola nie je ničím iným ako dizajnovým prvkom, pretože medzi sedadlami nie sú žiadne tlačidlá.

Equinox EV RS bude mať odlišný súbor aerodynamických prvkov, ako aj dvojfarebnú karosériu a interiér. Pravdepodobne dostane modifikácia RS aj výkonnejšiu dvojmotorovú elektrickú pohonnú jednotku a kupujúci cenovo dostupnejších crossoverov nebudú mať pohon všetkých kolies.

Premiéra Chevrolet Equinox EV na trhu je naplánovaná na jeseň 2023, pričom batériové a benzínové varianty Equinox sa môžu nejaký čas predávať súbežne.

Prechod na elektrickú trakciu „ohrozuje“ aj menší model Blazer , ktorého elektrický nástupca ešte nie je odtajnený. General Motors ale sľubuje, že jeho predstavenie sa uskutoční na jar budúceho roku.

Zdroj: motormedia chevrolet , elektro-vozidla