Lamborghini a elektro mobilita

Lamborghini oznamuje načasovanie prvého elektromobilu

Štvormiestne grand tour bude vyvrcholením stratégie Direzione Cor Tauri

Lamborghini predstavil rozvojový plán Direzione Cor Tauri o problémoch dekarbonizácie zostavy a jej postupnej elektrifikácie. Prvé kroky týmto smerom taliansky výrobca začne robiť v roku 2023 – a v druhej polovici desaťročia sľubuje, že predstaví prvý plne-elektrický model.

Názov stratégie Direzione Cor Tauri podľa Lamborghini obsahuje hlbokú symboliku. Po prvé, Latin Cor Tauri sa prekladá ako „býčie srdce“; po druhé, rovnaké meno nesie najjasnejšiu hviezdu v súhvezdí Taurus, ktorá by mala spoločne demonštrovať túžbu spoločnosti po „elektrifikovanej budúcnosti pri zachovaní pravdivosti ducha značky“. V pláne sa aspoň nateraz neuvádza úplné opustenie motorov s vnútorným spaľovaním a jeho realizácia je rozdelená do troch etáp.

Prvá sa začne realizovať v rokoch 2021 – 2022 a týka sa vývoja DVS pre modely ommy venované histórii spoločnosti alebo ikonickým autám minulosti. Dva takéto stroje budú prezentované do konca roka 2021. Ďalším krokom sú hybridy. Prvé „masívne“ benzínové elektrické Lamborghini sa objaví v roku 2023 a do konca roka 2024 bude celá zostava elektrifikovaná. Umožní to bezprecedentná investícia vo výške 1,5 miliardy EUR, najväčšia v histórii Lamborghini. Prioritným cieľom do roku 2025 je znížiť emisie uhlíka o 50 percent.

Tretie a zároveň vyvrcholenie je naplánované na polovicu desaťročia. Potom sa v rade Talianov objaví prvý úplne elektrický model. Pravdepodobne hovoríme o štvormiestnom kupé, ale konečné rozhodnutie o form factore ešte nebolo prijaté. Podľa šéfa Automobili Labmborghini Stefana Winkelmanna však očakáva, že sa predá elektrické „Lambo“, ako aj Urus. Mimochodom, crossover predstavuje viac ako polovicu svetového predaja značky.

Zdroj:
motor