Mercedes-Benz EQA

Mercedes-Benz EQA: nový elektrický crossover na báze GLA

Premiéra druhej generácie crossoveru Mercedes-Benz GLA sa konala pred niečo vyše rokom a teraz prišlana rad jej plne elektrická modifikácia so samostatným indexom EQA. Platforma MFA a dokonca aj karoséria sú rovnaké, ale existuje aj veľa rozdielov.

Napríklad kompletne prepracovaný dizajn prednej časti: elektromobil má originálne svetlomety a plný kryt namiesto mriežky chladiča. Zadné svetlá sú prepojené a navyše sa zadná plocha pre ŠPZ presunula z piatych dverí na nárazník. To všetko spolu so špeciálnymi aerodynamickými kolesami umožnilo znížiť koeficient odporu Cd z 0,29 na 0,28.

Technické charakteristiky

Dĺžka karosérie napriek rovnakej vzdialenosti medzi nápravami (rovnakých 2729 mm, ako v príslušných modeloch GLA, CLA a A), narástla na 4463 mm (o 53 mm dlhšie ako GLA). Okrem toho je EQA o niečo vyššia ako pôvodný model (1620 mm, oproti 1611 mm), aj keď sa šírka nezmenila: je rovnakých 1834 mm ako GLA.

Najskôr bude na objednávku k dispozícii iba jedna modifikácia – Mercedes-Benz EQA 250 s predným náhonom s jedným elektromotorom (190 k, 375 Nm) a trakčnou batériou s kapacitou 66,5 kWh. Takýto elektromobil akceleruje na 100 km / h za 8,9 s a jeho maximálna rýchlosť je 160 km / h. Deklarovaný dojazd na jedno nabitie batérie dosahuje v cykle WLTP 426 km. Čoskoro sa objaví aj výkonnejší dvojmotorový model s pohonom všetkých kolies (výkon presahujúci 270 k.) a úprava s predĺženým dojazdom, ktorá bez dobíjania prejde viac ako 500 km.

Interiér

V kabíne sú oveľa menšie rozdiely medzi GLA a súvisiacej triede A. Z vnútra je EQA najľahšie identifikovateľný podľa rozhrania obrazoviek prístrojovej dosky a multimediálneho systému MBUX, upraveného špeciálne pre elektrické vozidlo.

Súčasťou štandardnej výbavy je sedem airbagov (vrátane kolenného airbagu pre vodiča), systém pre automatické brzdenie a udržiavanie v jazdnom pruhu. Rovnako už v základe sú full-LED svetlomety s automatickým prepínaním stretávacích svetiel, elektrické piate dvere, 64-farebné ambientné osvetlenie interiéru, 18-palcové disky z ľahkej zliatiny, multimediálny systém MBUX s navigáciou a zadná kamera.

Okrem základného vonkajšieho dizajnu sú k dispozícii verzie Electric Art a AMG Line. Okrem toho bude ponúknutý samostatný Night Package a špeciálna 1.edícia určená na začiatok predaja – takéto automobily majú byť vybavené kolesami z ľahkej zliatiny s priemerom 20 palcov.

Cena

V Európe sa nový Mercedes-Benz EQA začne predávať 4. februára s uvádzacou cenou v Nemecku 47 540 Eur. Elektrický crossover vyrábajú v nemeckom Rastatte, kde vyrábajú aj Mercedes triedy A, B a GLA. Popri tom taktiež spustia výrobu v čínskom závode v Pekingu, v špeciálnej edícii pre čínsky trh.https://www.youtube.com/embed/bnzp5oB8MCw?feature=oembed

Zdroj:
elektro-vozidla.sk