Chery Ant

Chery Ant je nápaditý e-crossover s technológiami budúcnosti

Elektrický crossover  Chery  Ant  bol  donedávna známy z materiálov pre patentové konania pod označením Chery eQ5 a Chery S61.

Tento e-crossover je rozmerovo podobný s Audi Q5. Podľa zverejnených správ by sa  Chery Ant mohol začať predávať už koncom augusta 2020, samozrejme najskôr na domácom – čínskom trhu. Pôvodné plány začiatku predaja ( v júni 2020) sa pre „koronakrízu“ mierne posunuli.

Chery Ant počas skúšok v chladných podmienkach mínus 32 stupňov C

Ide o plnohodnotný elektrický automobil a nie je to len nejaká elektrifikovaná verzia auta so spaľovacím motorom. Futuristická hliníková karoséria je postavená na novo vyvinutej  platforme pre elektrické  vozidlá značky Chery. Elektrické SUV má dĺžku 4630 mm, šírku 1910 mm a výšku 1655mm. Skvelá práca dizajnérov tohto auta upúta už na prvý pohľad množstvom nápaditých riešení detailov exteriéru aj interiéru auta, vytvárajúcich harmonický celok.

Chery Ant s futurisickým dizajnom

Najviac asi zaujme predná časť karosérie. Tá obsahuje  originálnu svetelno diódovú optiku stretávacích svetiel. Pod ňou je tenký pásik „falošnej“ masky chladiča s horizontálnymi pásmi z chrómu a rozšíreniami na krajoch, ktoré zahŕňajú optiku denného svietenia. V spodnej časti masky  je otvor pre vstup vzduchu do motorového priestoru s masívnym kovovo-plastovým chráničom nábehu prednej časti karosérie. Plastové prvky sú zdobené imitáciou listov veternej elektrárne, čo je zrejme odkaz na filozofiu trvalo udržateľného rozvoja a ekologického prístupu značky k budúcnosti mobility.

Predná maska Chery Ant

Profil nového modelu je moderný a dynamický. Začína to sotva znateľnými strešnými nosičmi v striebornej farbe, ktoré zdôrazňujú zaoblený tvar strechy a tvar malých okien v tvare slzy, ktorých horná časť má širokú chrómovú vložku. Všetky ostatné prvky okenného rámu sú lesklé čierne a v prípade tónovania automobilu prakticky splývajú so sklom. V prednej časti sú veľké zaoblené zrkadlá so zakomponovanými smerovými svetlami už od základnej konfigurácie. Ďalej nájdete všetky druhy hladkého reliéfu, spočívajúceho takmer na obdĺžnikových podbehoch a prahoch kolies, pokrytých masívnou ochrannou plastovou vrstvou. Obzvlášť zaujímavé sú kolesá, ktoré dostali pomerne veľké  rozmery ráfika a jasný dizajn štylizovaný ako snehová vločka.

bočný profil Chery Ant

Zadná časť auta vyzerá dosť masívne. Začína sa to tenkým, ale veľmi dlhým štítom nad zadným oknom z čierneho plastu, vybaveným svetlami brzdového signálu. Tesne pod ním sa vypína malé, silne naklonené sklo dverí batožinového priestoru. Samotné dvere nie sú až také veľké, no majú jednoduchý reliéf, štítky s informáciami o modeli a veľké, vodorovne orientované bočné svetlá, spojené tenkým štýlovým LED pásikom.

Ďalej dolu sa nachádza  štylizovaná časť karosérie, ktorej podstatná časť je vyrobená z čierneho plastu. V strede hore je vyrazenie pre poznávaciu značku, malé hmlové svetlá a zreteľne viditeľné prechody reliéfu. Táto časť karosérie končí veľkou kovovou ochrannou vložkou.

Interiér

Interiér Cherie Ant bude vyrobený z kvalitnej kože a niekoľkých druhov kvalitne pôsobiacich plastových a kovových dielov. Auto dostane luxusný ovládací panel a pohodlné, nádherné sedadlá.

Aby ste sa ocitli na rovnej podlahe kabíny Chery Ant pod jeho  panoramatickou strechou, musíte podstúpiť rozpoznávanie tváre zabudovanou kamerou. Sedadlo vodiča je vybavené kúrením, ventiláciou, pamäťou a elektrickým nastavením v desiatich polohách. Vzduch v interiéri čistí filter CN95.

Veľkú časť luxusnej stredovej konzoly zaberá dostatočne veľký monitor, ktorý pozostáva z dvoch častí: digitálneho prístrojového panelu a plnohodnotného multimediálneho systému s dotykovou obrazovkou. Pod ním sú výduchy ventilácie, ozdobná chrómovaná lišta a tlačidlá na nastavenie klimatizácie, mierne otočené smerom k vodičovi.

Stredový tunel, široký a vysoký, je rozdelený na dve časti. Na ľavej strane je technický panel s voličom prevodovky a technickými tlačidlami, na pravej strane je malý organizér, miesto pre prácu s externým úložným médiom a zásuvka na 12 V. Táto časť končí peknou lakťovou opierkou výklopnou do dvoch strán s chladiacim boxom vo vnútri.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži volant s narovnanou spodnou časťou: tlačidlá umiestnené na jeho lúčoch  umožňujú ovládať hlavné funkcie auta, vrátane aktivácie autopilota. Veniec volantu  je potiahnutý  kožou príjemnou na dotyk a robí proces riadenia obzvlášť pohodlným.

Technické charakteristiky

Hoci elektrické SUV nemá až tak veľké vonkajšie rozmery, ponúka, ako sa na SUV patrí slušnú 210 mm svetlú výšku podvozku. Objem zadného kufra je v závislosti od polohy zadných sedadiel 386 -1250 litrov. Pod prednou kapotou nájdeme odkladací priestor s objemom 60 litrov.

Výkon elektromotora je 131 kW (178 k), s krútiacim momentom 280 Nm. Motor je v základnej výbave umiestnený na zadnej náprave, ale podľa dostupných informácii na želanie sa bude dať objednať aj „štvorkolka“. Dojazd elektrického SUV je  510 km ( podľa normy NEDC).

Asistenčné systémy pre vodičov sa spoliehajú na 20 senzorov, vrátane 12 ultrazvukových radarov a piatich kamier. Autopilot druhej úrovne bude schopný výrazne pomôcť vodičovi počas jazdy. Tento systém treba síce kontrolovať, ale „vie toho urobiť veľa aj sám“. K dispozícii je adaptívny tempomat a funkcia pre samostatné parkovanie auta.  Elektromobil je schopný napájať  vonkajšie spotrebiče energie pomocou  „exkluzívneho“ meniča napätia na 220 V. K dispozícii je aj externé zvukové rozhranie – takže zábave vonku na ulici už nebude nič brániť.

Cena a výbavy

Cena základnej konfigurácie  Chery Ant bude okolo 30 tisíc USD. Pritom za najvyššiu výbavu si budú účtovať len o 3-4 tisíc USD viac ! (?) Kedy sa tento zaujímavý elektromobil objaví u nás zatiaľ nevieme, ale v susednej Ukrajine sa značka Chery už nejaký čas predáva.

kolóna elektrických Chery Ant na ceste k nám prekonáva drsné sibírske podmienky

A podľa dostupných informácií, núdzu o zákazníkov nemajú. Ak tam začnú predávať aj elektrický Chery Ant, možno tam bude chodiť nakupovať aj viac Slovákov. Samozrejme, pokiaľ naša “strana a vláda” nezavedie anti-dumpingové opatrenia aj na dovoz z Ukrajiny!

Zdroj:
elektro-vozidla.sk